Broj porcija: 8
Sastojci:
- 3 plava patlidžana
- 1 luk
- 3 režnja belog luka
- 500 g krompira
- 500 g mlevene jagnjetine
- 5 kašika sosa od paradajza
- 800 g oguljenog paradajza (ceo, oljušten)
- 1 kašika kumina
- 1 grančica ruzmarina
- 1/2 kašike cimeta
- 3 kašike putera
- 5 kašika brašna
- 740 ml mleka
- 1 jaje
- 100 g parmezana
- 100 g muskantnog oraščića
- 100 g soli
- 100 g bibera
- 100 g ulja za prženje
- 100 g ulja za mazanje
Posuđe: ubrusi, daska za sečenje, nož, veliki lonac, tiganj, rerna, velika posuda, žica za mućenje, vatrostalna posuda
Isecite plavi patlidžan na komade od 1 cm, sitno iseckajte luk i beli luk. Posolite plavi patlidžan sa obe strane, raširite ga na ubruse i ostavite ga sa strane na približno 20 minuta. U međuvremenu, operite i očistite krompir i kuvajte ga sa koricom približno 15 minuta na srednoj temperaturi, zatim ostavite sa strane.
Zagrejte ulje u loncu na srednjoj temperaturi, dodajte mlevenu jagnjetinu i sos na približno 3 minuta dok ne porumeni, zatim dodajte iseckani crni i beli luk. Dodajte sos od paradajza i konzervirani paradajz. Promešajte da sjedinite i začinite solju, kuminom, ruzmarinom i cimetom. Smanjite toplotu na nisku i ostavite da se krčka približno 50 minuta.
Prethodno zagrejte rernu na 200°C. U međuvremenu, osušite plave patlidžane sa ubrusima. Zagrejte ulje na tiganju na srednjoj, do visokoj temperaturi i pržite plave patlidžane dok ne postanu zlatno braon sa obe strane. Premestite ih na tanjir obložen ubrusom da bi se na kratko ocedili.
Da bi napravili bešamel sos, rastopite puter u loncu na srednjoj toploti. Prosejte brašno i konstantno ga mešajte u pasti. Kada počne da narasta, smanjite temperaturu na nisku i postepeno dodajte mleko dok mutite. Snažno mutite dok sos ne postane gladak, zatim ostavite da se krčka na 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i umutite jaje. Začinite sa muskantnim oraščićem, solju i biberom po ukusu.
Podmažite veliku vatrostalnu činiju uljem. Isecite krompir na tanke kriške, ravnomerno ga rasporedite na dno posude i blago posolite. Dodajte sloj plavog patlidžana na vrh, zatim sos od mesa, dodajte trunku sira i pospite bešamel sos na vrh. Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C na otprilike 45 minuta ili dok vrh ne poprimi braon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se blago ohladi pre sečenja. Uživajte!
Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.