Porcije: 4
Sastojci
- 2 plava patlidžana
- 400 g šargarepe
- 250 g leblebija (u konzervi, sušene)
- 2 čena belog luka
- 2 limuna
- 10 g nane
- 50 g brusnice (sušene)
- 30 g semenki bundeve
- 5 kašika tahinija
- 1 kašika običnog jogurta (3,8%)
- 2 grančice majčine dušice
- 2 kašičice kumina
- 50 ml vode
- 5 kašika maslinovog ulja
- so
- biber
- štapići povrća za serviranje
Pribor: rerna, daska za sečenje, nož, ljuštač za povrće, rende, mali tiganj za prženje, varjača, velika linija, seckalica
Zagrejte rernu na 200 °C / 390 °F. Isecite patlidžan uzdužno na polovine, zarežite meso popreko i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 30–40 minuta dok ne omekša. Ostavite da se ohladi.
Za salatu od šargarepe, sitno naseckajte nanu. Oljuštite i narendajte šargarepu.
Pecite semenke bundeve na tiganju dok ne zamirišu.
Pomešajte narendanu šargarepu sa naseckanom nanom, pečenim semenkama bundeve, brusnicama, polovinom kumina, delom limunovog soka i malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom i ostavite da odstoji 10–20 minuta.
Za humus, izmiksujte leblebije sa oljuštenim belim lukom, tahinijem, maslinovim uljem, vodom, malo limunovog soka, preostalim kuminom, solju i biberom. Prespite u činiju.
Za umak od patlidžana, sastružite mekano meso patlidžana i sitno naseckajte. Prespite u veliku činiju. Ostavite patlidžan da se ohladi pre rukovanja.
Sada sitno naseckajte listove majčine dušice i beli luk. Oba sastojka dodajte u smešu patlidžana sa malo tahinija, jogurta i limunovog soka. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Začinite solju i biberom. Stavite meze u tanjir sa štapićima povrća i uživajte!
Nakon što ste završili sa svojim #enjoytogether trenutkom, ne morate da se brinete zbog prljavog posuđa. Sa Somatom ćete otkloniti čak i najtežu prljavštinu, poput masnoće i zagorelosti, tako da je vaše posuđe lako perfektno čisto.